INTERIOR




Artena – Kitchen-diner

Project type: restyling of a kitchen/dining area
Location:
Artena (RM)
Year:
2011
Description:
the restyling of this kitchen/dining area was an engaging challenge for the practice, because the aim of the project was to radically transform its previous rather gloomy and excessively “rustic farmhouse” appearance without making any heavy-handed changes, and keeping all the solid chestnut wood furnishings made by a local craftsman. The key to solving this design conundrum and obtaining a minimalist effect was to bleach and “whiten” all the wood (both the furniture and the ceiling), alter the fireplace wall, change the wall colour and redesign the lighting.

Artena – Company headquarters

Project type: office design
Location:
Artena (RM)
Year:
2004
Description:
this is the main office of a young construction firm and the workplace environment of a young team, with an average age of 30. We chose an engaging modern design and decor: slanted mobile partition walls and translucent panels to allow unimpeded visibility between the different work areas. The use of exposed cables and pipes and of “untreated” construction materials (brushed steel, galvanised metal sheeting, wood, etc.), combined with a rather deconstructivist layout, is aimed at recreating the typical chaotic appearance of scaffolding on a construction site.

Artena – Villa

Project type: country house
Location:
Artena (RM)
Year:
2000-2005
Description:
the interior is that of a country house based on a design encompassing the surrounding outdoors. The large open space layout is indicative of a contemporary lifestyle, while the “skin” is suggestive of a more traditional approach, based on the use of wood, stone and “rough” fabrics. The decidely modern settees – custom-made to a design by the practice – purposefully contrast with the traditional ladder-back straw-seat chairs and the solid chestnut wood table (also made to a design by the practice), in an overlay of forms and references, which constitutes the inner soul of this space.


Velletri – Penthouse

Project type: restyling of a penthouse apartment
Location:
Velletri (RM)
Year:
2010
Description:
a penthouse apartment located in Velletri, near Rome, in a condo designed at the end of the 1970s, when huge interior spaces and large windows were the hallmark of all good builders. The large interior of the apartment has been entirely renovated and restyled, with a view to rearranging its layout and creating an open living space, to also better exploit the outdoor views that invade the inside through the many apertures.

Roma – Apartament

Project type: restyling of an apartment
Location:
Roma
Year:
2000
Description:
the restyling of an apartment in the Appio district of Rome, in a condo built between the late 1950s and the early 60s. The rather cold and featureless interior has been redesigned to create a warmer and slightly retro environment reflecting the tastes of the owners, a couple of natural scientists with a passion for “old world” furniture and collecting. The lighting appliances are all custom designed for the house by Loft Lampade.

Rocca Massima – Restaurant

Project type: restaurant design
Location:
Rocca Massima (LT)
Year:
2010
Description:
the commission was to design the interior of the gourmet restaurant attached to a Hostel in the mountain village of Rocca Massima. The limited time and budget called for a minimalist project, but which could be capable of transforming a featureless and cold space into a warm welcoming environment for locals and holidaymakers. The warm contemporary image is essentially given by the choice of furnishings and the decor, all stricly Ikea.


Giulianello di Cori – Photography showroom + store

Project type: interior design of a photography showroom + store
Location:
Giulianello di Cori (LT)
Year:
2007
Description:
the premises consist of a street front retail space and showroom and a photographic laboratory at the back. The project has been built around the concept of a grey box, being a reference to black/white photography, with just a few splashes of colour achieved by means of plexiglas panels remindful of lighting gels. The shiny brightness of the stainless steel furnishings (all custom made, to designs by the practice, by the Officine Bruschini workshop at Giulianello), the transparent glass shelving and coloured plexiglas panels combine to create ever-changing images, evocative of the superimpositions created in the darkroom.

Artena – Apartment

Project type: restyling of an apartment
Location:
Artena (RM)
Year:
2006-2007
Description:
at the beginning, this project had to overcome an apparently unsurmountable problem: the conflicting views of the owners. A young couple, he showed a preference for a more contemporary style, while she was more traditional-leaning in her tastes, with a liking for baroque-style furnishings. Their furniture was solid-wood farmhouse chic. After several attempts, the compromise solution was to include several pieces of characterful “monumental” furniture standing out against a “minimal” backdrop.

Banca S. Paolo Invest

Project type: office design
Location:
Latina (RM)
Year:
2002 – 2003
Description:
the starting point here was the featureless interior of a recently opened branch of Banca S. Paolo Invest, lacking a strong image to convey to its clients. This represented an opportunity to extend the office space and restyle the whole interior, on the basis of a more rational and forceful layout. The project concept featured a three-pronged approach: to establish a clear link between the image of the branch and that of the bank, based on a matching colour scheme; to create a dynamic contemporary interior reflecting an impression of positiveness and modernity; to strengthen the bank’s links with the outside community, by creating dedicated exhibition spaces conducive to its becoming a citywide venue for cultural events.



Artena – Villa

Project type: interior restyling of a country house
Location:
Artena (RM)
Year:
2010
Description:
the interior restyling of a country house built in the 1970s, with a featureless layout and decor, unsuited to the lifestyle of the young couple living there. The design solution focused on the use of traditional construction materials, stone and wood, combined with an open-space layout, has given the house a new lease of life.

Winner of the Pietravera “Architect of the Year” 2011 Award.

© 2011 Copyright gianpierolucarelli.it - Designed by SignDesign